Wandelen naar Morskie Oko: Waarom dit de mooiste wandeltocht van Polen is

Inhoudsopgave

Polen is een land dat je niet direct associeert met adembenemende natuur. Toch herbergt Polen een prachtig berggebied, het Tatragebergte, waarin een verborgen parel verscholen ligt: het Morskie Oko-meer. Dit bergmeer ligt midden in het Tatragebergte in het zuiden van Polen, nabij de Slowaakse grens. Via een relatief eenvoudige wandeling kun je het Morskie Oko-meer bereiken, wat zowel in de zomer als in de winter goed te doen is. In dit artikel delen we alles wat je moet weten over deze wandeling.

 

Wandelen naar Morskie Oko

 

Zakopane

Om verder te kunnen genieten van het Tatragebergte in Polen is de stad Zakopane een perfecte uitvalsbasis. Zakopane ligt midden in de natuur en is omgeven door prachtige bergen. Helaas is Zakopane door zijn strategische locatie en de mooie omgeving geliefd bij toeristen. Het nadeel hiervan is dat het tijdens het hoogseizoen erg druk kan zijn. De smalle winkelstraat wordt dan overspoeld door toeristen, vooral uit Polen zelf. Wil je deze drukte vermijden? Dan is het aan te raden om buiten het toeristische seizoen naar Zakopane te gaan. Zelf bezocht ik de stad tijdens een zomervakantie.

 

Hoe kom je bij het startpunt?

Vanuit Zakopane vertrekken minibussen naar het startpunt van de wandeling naar het Morskie Oko-meer. Deze bussen vertrekken vanaf de straatkant voor het treinstation. De eerste bussen vertrekken tussen half 7 en 7 uur ’s ochtends. Er is geen vaste dienstregeling, maar de bus vertrekt zodra deze vol is. Door vroeg in de ochtend met een van de eerste bussen te gaan, kun je de drukte deels vermijden. Na ongeveer 40 minuten rijden met de bus kom je aan op de parkeerplaats. Een enkele reis met de bus kost ongeveer 14 PLN (omgerekend ongeveer € 3,10) per persoon. Eenmaal aangekomen in het natuurpark kun je aan de wandeling beginnen (een toegangsticket kost 5 PLN, omgerekend € 1,20). Naast wandelen kun je ook met een koets naar het meer gaan.

 

Parkeren bij Morskie Oko

Als je van plan bent om naar Morskie Oko te gaan wandelen, is het belangrijk om te weten waar je je auto kunt parkeren. Er zijn verschillende parkeeropties beschikbaar, afhankelijk van waar je vandaan komt en welke route je wilt nemen.

 

De meest populaire parkeerplaats is bij Palenica Białczańska, waar de wandelroute begint. Hier vind je verschillende parkeerterreinen waar je tegen betaling kunt parkeren. Het is aan te raden om vroeg te komen, omdat de parkeerplaatsen snel vol kunnen raken, vooral tijdens het hoogseizoen.

 

Morskie oko

 

Wandelen naar Morskie Oko

Wandelen naar Morskie Oko is een populaire activiteit onder toeristen die de prachtige Tatra-bergen in Polen bezoeken. Morskie Oko is een kristalhelder bergmeer dat wordt omringd door majestueuze bergen en dat op een hoogte van 1.395 meter boven zeeniveau ligt. Het is een van de mooiste plekken om te wandelen in de Tatra’s en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

 

De wandeling naar Morskie Oko begint bij het dorpje Palenica Białczańska, dat ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Zakopane ligt. Er zijn verschillende routes om bij het meer te komen, maar de meest populaire is de blauwe route, die ongeveer 9 kilometer lang is en ongeveer 3-4 uur duurt om te voltooien.

 

De wandeling begint bij de ingang van het Tatra Nationaal Park, waar je een toegangskaartje moet kopen om het park te betreden. De route begint met een geleidelijke klim door het bos, en na ongeveer 2 kilometer bereik je de eerste bezienswaardigheid op de route – de Wodogrzmoty Mickiewicza waterval. Dit is een prachtige waterval die uitkomt in de rivier de Białka en die een populaire plek is voor foto’s.

 

Vanaf de waterval gaat de route verder omhoog door het bos, waarbij je steeds hoger komt en een steeds mooier uitzicht hebt op de omliggende bergen. Na ongeveer 5 kilometer kom je bij de hut van Morskie Oko aan, waar je kunt rusten en wat eten en drinken kunt kopen. Vanaf hier is het nog ongeveer een uur lopen naar het meer.

 

Meer morskie oko

 

Het laatste deel van de route is het meest spectaculair, omdat je langs de oever van het meer loopt en een prachtig uitzicht hebt op de bergen die het omringen. Als je eenmaal bij het meer bent aangekomen, kun je genieten van het uitzicht, een boottochtje maken op het meer of een wandeling maken rond het meer.

 

Hoewel de wandeling naar Morskie Oko niet bijzonder uitdagend is, is het toch belangrijk om goede wandelschoenen en warme kleding te dragen, omdat het weer in de bergen onvoorspelbaar kan zijn en snel kan veranderen. Ook is het belangrijk om voldoende water en snacks mee te nemen voor onderweg.

 

Al met al is wandelen naar Morskie Oko een geweldige manier om de prachtige natuur van de Tatra-bergen te verkennen en te genieten van het kristalheldere water van het meer. Het is een wandeling die geschikt is voor alle leeftijden en niveaus van fitheid, en die zeker een hoogtepunt zal zijn van elke reis naar de Tatra’s.

 

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.