Wandelen naar Morskie Oko: Waarom dit de mooiste wandeltocht van Polen is

Inhoudsopgave

Polen heeft misschien niet de bekendheid van een natuurbestemming, maar laat je daardoor niet misleiden. Verborgen in het zuiden ligt het Tatragebergte, waar je het adembenemende Morskie Oko-meer vindt. Dit juweel van een bergmeer, dichtbij de Slowaakse grens, is verrassend toegankelijk. Met een eenvoudige wandeling, die je zowel in de zomerse zon als in het winterse wit kunt maken, openbaart zich een uitzicht dat zo uit een sprookjesboek lijkt te komen. Dit artikel neemt je mee op reis naar het Morskie Oko-meer en vertelt je alles wat je moet weten voor deze onvergetelijke wandelervaring.

 

Wandelen naar Morskie Oko

 

Zakopane

Zakopane, genesteld in de Poolse Tatra, is een waar paradijs voor liefhebbers van bergen en natuur. De stad biedt een perfect startpunt voor verdere verkenning van het Tatragebergte. Door zijn prachtige ligging is Zakopane een populaire bestemming, wat betekent dat het er in het hoogseizoen behoorlijk druk kan zijn. De charmante winkelstraatjes kunnen dan volstromen met toeristen, voornamelijk uit Polen zelf. Zoek je meer rust? Overweeg dan om buiten het piekseizoen te gaan. Ik bezocht Zakopane in de zomer en ondanks de drukte was het een onvergetelijke ervaring.

 

Hoe kom je bij het startpunt?

Als je vanuit Zakopane het Morskie Oko-meer wilt bezoeken, zijn de minibussen die vanaf het treinstation vertrekken een handige optie. Ze staan klaar bij de straat en rijden vanaf half zeven ’s ochtends af en aan. Er is geen vast rooster; de bus vertrekt wanneer deze vol zit. Door vroeg te vertrekken, ontloop je al een groot deel van de drukte. Na zo’n 40 minuten kom je aan bij de parkeerplaats en kun je voor ongeveer 14 Poolse zloty, wat neerkomt op ongeveer 3,10 euro, uitstappen. In het natuurpark koop je dan voor 5 zloty, ongeveer 1,20 euro, een toegangsticket en start je wandeling. Als wandelen niets voor jou is, is er ook de optie om met een koets richting het meer te gaan.

 

Parkeren bij Morskie Oko

Ga je naar Morskie Oko wandelen, dan is het handig om vooraf te bedenken waar je je auto kwijt kunt. De meest gekozen parkeerplaats is bij Palenica Białczańska, het startpunt van de wandelroute. Daar tref je verschillende betaalde parkeerterreinen aan. Zeker in het hoogseizoen is het een goed idee om er vroeg bij te zijn, want de plekken raken snel bezet.

 

Morskie oko

 

Wandelen naar Morskie Oko

Als je verliefd wilt worden op de Poolse Tatra, moet je zeker de wandeling naar Morskie Oko niet overslaan. Dit betoverende bergmeer, genesteld op 1.395 meter hoogte, is een ware trekpleister en wordt geflankeerd door statige bergen die hun reflectie in het water tonen. Het is een absolute must-see en een van de mooiste plekken in de regio die jaarlijks vele wandelliefhebbers aantrekt.

 

Je avontuur start in Palenica Białczańska, een pittoresk dorpje net onder Zakopane. De blauwe route, een bekend en geliefd pad van zo’n 9 kilometer, brengt je naar het meer in ongeveer 3 tot 4 uur wandelen. Je begint met een ticket voor het Tatra Nationaal Park, waarna je het bosrijke pad opgaat. Al snel word je beloond met het aanzicht van de Wodogrzmoty Mickiewicza waterval – een perfecte plek voor een fotomoment.

 

Het pad voert je verder de hoogte in, met elke stap een groter wordend uitzicht over de bergwereld. Halverwege is er de Morskie Oko-hut, waar je even op adem kunt komen en iets kunt eten of drinken. Daarna is het nog ongeveer een uur lopen naar het meer. Het is een ervaring die je de adem beneemt en de schoonheid van Polen op zijn best laat zien.

 

Meer morskie oko

 

Aan het einde van de wandelroute naar Morskie Oko onthult zich een tableau dat je adem stokt. Je loopt langs het meer, waar het water zo helder is dat het lijkt alsof de bergen erin zijn gedoopt. Het is een plek waar je even stilvalt, waar je kunt rondvaren op het meer of simpelweg een ronde kunt lopen om je te laven aan al die schoonheid.

 

Vergeet niet om stevige schoenen aan te trekken en je warm aan te kleden – de bergen hebben het weer dat zo omslaat. Een fles water en wat te eten in je rugzak zijn ook geen overbodige luxe.

 

De wandeling naar Morskie Oko is een prachtige onderneming, toegankelijk voor iedereen die de wonderen van de Tatra-bergen met eigen ogen wil zien. Of je nu komt voor de sport of de plaatjes, dit is een ervaring die je bijblijft, een die elke bezoeker van de Tatra’s zou moeten meemaken.

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.