Bezoek het grootste gotische kasteel ter wereld: Kasteel Malbork in Polen

Inhoudsopgave

Als je op zoek bent naar een fascinerende en historische bestemming, dan is Malbork in Polen zeker een aanrader. In december 2019 bezocht ik het mooie kasteel tijdens een stedentrip aan Gdansk.  In Polen bevindt zich het grootste gotische kasteel ter wereld, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In deze reisgids vind je alles wat je moet weten over deze prachtige stad en het beroemde kasteel, inclusief tips voor je bezoek.

 

Geschiedenis van Malbork en het kasteel

Malbork was in de middeleeuwen een belangrijk centrum van de Teutoonse ridders, die Malbork veroverden en het grootste gotische kasteel ter wereld bouwden. Het kasteel was het hoofdkwartier van de Teutoonse ridders, die van daaruit hun expansie in Oost-Europa voortzetten. Na de nederlaag van de Teutoonse ridders in de Slag bij Grunwald in 1410, werd het kasteel in handen van de Poolse koninklijke familie en werd het een van de belangrijkste residenties van de Poolse koningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd, maar het werd na de oorlog gerestaureerd en opengesteld voor bezoekers.

 

Kasteel malbork

 

Malbork kasteel

Het kasteel van Malbork is een indrukwekkend gebouw. Bij aankomst zie je meteen de imposante poorten die toegang geven tot het kasteel. Hierachter ligt de grote binnenplaats, die omringd wordt door gebouwen uit verschillende periodes. Het hoogtepunt van het kasteel is de Grote Zaal, ook wel de Ridderszaal genoemd. Dit is de grootste middeleeuwse zaal ter wereld en heeft een oppervlakte van maar liefst 5.000 vierkante meter. In deze zaal vonden vroeger de belangrijkste feesten en bijeenkomsten plaats.

 

Binnenplaats malbork kasteel

 

Naast de Grote Zaal zijn er nog vele andere bezienswaardigheden te vinden in het kasteel van Malbork. Zo is er de Binnenhof, een prachtig aangelegde tuin met een grote vijver en vele bloemen en planten.

Als je het kasteel van Malbork bezoekt, kun je ook een rondleiding volgen. Tijdens deze rondleiding krijg je meer informatie over de geschiedenis van het kasteel en kom je langs alle bezienswaardigheden. Het is zeker de moeite waard om een rondleiding te volgen, aangezien je dan veel meer te weten komt over het kasteel en de ridders van de Teutoonse Orde.

 

Kunstwerk malbork

 

Beste tijd om Malbork te bezoeken

De beste tijd om Malbork te bezoeken is afhankelijk van je voorkeuren. Als je de drukte wilt vermijden, dan kun je het beste buiten het hoogseizoen gaan, dat is in de zomermaanden. December is echter ook een populaire tijd om Malbork te bezoeken vanwege de feestelijke sfeer en het kerstmarktfestival dat plaatsvindt op het kasteelterrein.

 

Hoe kom je in Malbork

Malbork ligt op ongeveer 60 kilometer van Gdansk, een van de belangrijkste steden in het noorden van Polen. De makkelijkste manier om in Malbork te komen is met de trein vanuit Gdansk. De reis duurt ongeveer een uur en de trein stopt direct naast het kasteel. Als je met de auto gaat, kun je parkeren op een van de parkeerplaatsen naast het kasteel.

 

Malbork

 

Tips voor een bezoek aan Malbork

Als je het kasteel van Malbork bezoekt, kun je het beste een rondleiding boeken om zo de geschiedenis en architectuur van het kasteel beter te begrijpen. Er zijn ook audiogidsen beschikbaar in verschillende talen. Als je in december gaat, zorg dan dat je warme kleding meeneemt, want het kan behoorlijk koud zijn. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de kerstmarkt op het kasteelterrein.

 

Waar te eten

Er zijn verschillende restaurants en cafés in Malbork, vooral in de buurt van het kasteel. Het restaurant in het kasteel zelf biedt traditionele Poolse gerechten aan en heeft een mooi uitzicht op het kasteel en de rivier de Nogat.

 

Souvenirs kopen

Als je op zoek bent naar souvenirs, dan zijn er verschillende winkels in Malbork waar je terecht kunt. In de buurt van het kasteel zijn er verschillende souvenirwinkels waar je typische Poolse souvenirs kunt vinden, zoals amber sieraden, houten beeldjes en Poolse keramiek. Als je op zoek bent naar iets specifieks, vraag dan gerust aan de lokale bevolking waar je het beste kunt winkelen.

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.