Ontdek de Mysteries van de Hunebedden in Drenthe

Inhoudsopgave

Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar de oude geschiedenis van Nederland en wil je meer te weten komen over de fascinerende prehistorische stenen constructies die bekend staan als hunebedden? Dan is een bezoek aan de provincie Drenthe zeker de moeite waard. Drenthe is de enige provincie in Nederland waar je deze mysterieuze megalithische monumenten kunt vinden. De hunebedden van Drenthe zijn een indrukwekkend en belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis en trekken jaarlijks duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. In deze blog nemen we je mee op ontdekkingstocht naar de geschiedenis, het ontstaan en de betekenis van de hunebedden en vertellen we je alles wat je moet weten voordat je deze bijzondere monumenten gaat bezoeken.

 

Hunebedden in drenthe

 

Wat zijn Hunebedden?

Hunebedden zijn prehistorische grafkamers die bestaan uit grote stenen blokken die op elkaar gestapeld zijn. Ze werden gebouwd door de trechterbekercultuur, een prehistorische cultuur die in Europa leefde tussen 4300 en 2800 voor Christus. De stenen die gebruikt werden om de hunebedden te bouwen, werden gevonden in de directe omgeving van de constructieplaats en konden soms wel meer dan 20 ton wegen.

 

Er zijn in totaal 54 hunebedden in Drenthe te vinden, die allemaal gebouwd zijn tussen 3400 en 2850 voor Christus. De hunebedden zijn vernoemd naar de hunebedden van Hünenbett in Duitsland, waar de eerste hunebedden werden ontdekt. In Nederland zijn de hunebedden vooral te vinden in de provincie Drenthe, maar ook in de provincies Groningen en Overijssel zijn er een paar te vinden.

 

Het doel van de hunebedden was om te dienen als grafkamers voor belangrijke personen uit de gemeenschap. De lichamen werden begraven onder de stenen blokken en omgeven door grafgiften zoals aardewerk, vuurstenen messen en bijlen, en sieraden. De hunebedden waren vaak omgeven door een aarden wal en een greppel, wat aangeeft dat ze een belangrijke plaats innamen in de gemeenschap.

 

Geschiedenis van de Hunebedden

De geschiedenis van de hunebedden gaat terug tot de prehistorie, meer dan 5000 jaar geleden. De hunebedden werden gebouwd door de trechterbekercultuur, die bekend stond om hun gebruik van aardewerk met trechtervormige openingen. De trechterbekercultuur was een agrarische gemeenschap die leefde van de landbouw en veeteelt. Ze bouwden de hunebedden als grafkamers voor belangrijke personen uit de gemeenschap, zoals leiders en krijgers.

 

De hunebedden werden lange tijd gebruikt als grafkamers, maar na verloop van tijd raakten ze in onbruik. De hunebedden werden echter wel als bijzondere monumenten gezien en sommige werden gebruikt als verzamelplaats voor rituelen en ceremonies. In de middeleeuwen werden sommige hunebedden zelfs omgevormd tot heilige plaatsen, waar mensen kwamen om te bidden en offers te brengen.

 

Tegenwoordig zijn de hunebedden vooral bekend als toeristische attracties en belangrijke monumenten uit de Nederlandse geschiedenis.

 

Hunebedden bezoeken in Drenthe

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de hunebedden, is Drenthe de perfecte plek om te bezoeken. Drenthe is de provincie met de meeste hunebedden in Nederland en biedt bezoekers de mogelijkheid om deze bijzondere monumenten van dichtbij te bekijken.

 

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden voor iedereen die geïnteresseerd is in hunebedden, is het Hunebedcentrum in Borger. Dit museum is gevestigd naast het grootste hunebed van Nederland en biedt bezoekers de mogelijkheid om meer te leren over de geschiedenis van de hunebedden en hoe ze werden gebouwd. In het museum kun je verschillende tentoonstellingen bekijken en deelnemen aan interactieve activiteiten die je een beter begrip geven van de prehistorische cultuur die de hunebedden bouwde.

 

Maar als je de hunebedden echt van dichtbij wilt bekijken, kun je het beste een wandeling maken door de provincie. Er zijn meer dan 50 hunebedden verspreid over Drenthe en de meeste zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Je kunt wandel- of fietsroutes volgen die je langs verschillende hunebedden leiden en die je de kans geven om deze bijzondere monumenten van dichtbij te bekijken.

 

Een van de meest indrukwekkende hunebedden om te bezoeken is hunebed D27. Dit hunebed is he grootste hunebed in Nederland en is bijzonder goed bewaard gebleven. Het is een indrukwekkend gezicht om deze enorme stenen blokken bij elkaar te zien staan en je kunt je alleen maar voorstellen hoeveel werk het moet zijn geweest om ze op elkaar te stapelen.

 

Als je een bezoek brengt aan de hunebedden, vergeet dan niet om respectvol te zijn en de monumenten niet te beschadigen. De hunebedden zijn een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed en moeten voor toekomstige generaties bewaard blijven. Dus geniet van je bezoek aan de hunebedden in Drenthe, maar behandel ze met respect en bewondering.

 

Hunebedcentrum borger

 

Het grootste hunebed in Borger

Het grootste hunebed van Nederland, D27, bevindt zich in Borger. Het maakt deel uit van een groep van vijf hunebedden die bij elkaar liggen. Het is een indrukwekkend gezicht om deze enorme stenen blokken bij elkaar te zien staan. Je kunt je alleen maar voorstellen hoeveel werk het moet zijn geweest om ze op elkaar te stapelen.

 

Het grootste hunebed in Borger is 22 meter lang en bevat 47 stenen. Het hunebed is gebouwd tijdens het Neolithicum, tussen 3400 en 2850 v.Chr., en werd oorspronkelijk gebruikt als grafkamer. Het hunebed bestaat uit grote stenen platen, die tot 4 meter hoog kunnen zijn en wel 20 ton kunnen wegen. Deze stenen werden door de bouwers van de hunebedden uit de omgeving gehaald en naar de bouwplaats gesleept. Het is een indrukwekkend staaltje van techniek en vakmanschap dat nog steeds bewondering oproept.

 

Het grootste hunebed in Borger is gemakkelijk te bereiken en is een populaire toeristische attractie. Het is vrij toegankelijk voor het publiek en je kunt er wandelen en de stenen van dichtbij bekijken. Er zijn verschillende informatieborden geplaatst die bezoekers meer vertellen over de geschiedenis van de prehistorische.

 

Als je geïnteresseerd bent in hunebedden, is het grootste hunebed in Borger een must-see attractie. Het is een indrukwekkend monument dat ons veel vertelt over onze prehistorische voorouders en hun levenswijze. Dus als je ooit de kans krijgt om Borger te bezoeken, bezoek dan het grootste hunebed van Nederland.

 

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.