Wat te doen op Schiermonnikoog: het ultieme dagje uit

Inhoudsopgave

Schiermonnikoog is een prachtig Nederlands eiland in de Waddenzee. Het is het kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland met een oppervlakte van 16,4 km² en telt ongeveer 950 inwoners. Schiermonnikoog is een populaire bestemming voor mensen die op zoek zijn naar rust, natuur, cultuur en geschiedenis. Het eiland heeft veel te bieden voor zowel dagjesmensen als voor mensen die voor een langer verblijf komen. In deze blog bespreken we alle dingen die je kan doen op Schiermonnikoog.

 

Vuurtoren Schiermonnikoog

 

Dingen om te doen

Er zijn veel verschillende activiteiten op Schiermonnikoog om uit te kiezen. Hieronder hebben we de activiteiten opgedeeld in verschillende categorieën.

 

Natuur

Schiermonnikoog staat bekend om zijn ongerepte natuur en prachtige landschappen. Het eiland biedt verschillende activiteiten voor mensen die van de natuur houden. Enkele voorbeelden zijn:

 • Verken het eiland per fiets of te voet: Het eiland heeft veel fiets- en wandelpaden die door de prachtige natuur leiden. Huur een fiets of wandel over het eiland en geniet van de rust en stilte.
 • Bezoek de vogelkijkhutten om de verschillende soorten vogels te spotten: Schiermonnikoog heeft verschillende vogelkijkhutten waar je vogels kunt spotten zoals de lepelaar, de kluut en de tureluur.
 • Maak een wandeling over het strand en bekijk de zonsondergang: Het eiland heeft een prachtig strand waar je heerlijk kunt wandelen. Geniet van de zonsondergang terwijl je de zee hoort ruisen.
 • Bezoek de Westplas om de unieke flora en fauna te bekijken: De Westerplas is een prachtig natuurgebied op Schiermonnikoog. Het biedt een unieke flora en fauna en is een ideale plek om te wandelen en te genieten van de natuur.

 

Natuur Schiermonnikoog

 

Cultuur

Schiermonnikoog heeft ook een rijke cultuur en geschiedenis. Het eiland heeft verschillende activiteiten voor mensen die geïnteresseerd zijn in de cultuur van het eiland. Enkele voorbeelden zijn:

 • Bezoek het Bunkermuseum en ontdek de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog: Schiermonnikoog heeft een belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Bezoek het Bunkermuseum en leer meer over deze geschiedenis.
 • Bezoek de twee vuurtoren en geniet van het prachtige uitzicht: De vuurtoren van Schiermonnikoog is een iconisch gebouw op het eiland. Beklim de vuurtoren en geniet van het prachtige uitzicht over het eiland.

 

Activiteiten voor kinderen

Schiermonnikoog is ook een ideale bestemming voor gezinnen met kinderen. Het eiland biedt verschillende activiteiten voor kinderen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Bezoek de kinderboerderij: Schiermonnikoog heeft een kinderboerderij waar kinderen verschillende dieren kunnen zien zoals geiten, schapen en konijnen.
 • Bezoek het speelbos: Het speelbos op Schiermonnikoog biedt verschillende speeltoestellen en activiteiten voor kinderen.
 • Ga op zoek naar schatten tijdens een geocaching avontuur: Geocaching is een leuke manier om het eiland te verkennen. Ga op zoek naar schatten en ontdek nieuwe plekken op het eiland.
 • Maak een strandwandeling en zoek schelpen: Kinderen vinden het vaak leuk om schelpen te zoeken op het strand. Maak een strandwandeling en zoek samen naar mooie schelpen.

 

Bunker schiermonnikoog

 

Het dorp

Het dorp heeft een gezellig centrum met verschillende winkeltjes, restaurants en terrasjes. Het is leuk om hier rond te wandelen en te genieten van de sfeer.

 

In het dorp zijn ook verschillende bezienswaardigheden te vinden, zoals de historische kerk. De kerk dateert uit de 13e eeuw en is zeker een bezoekje waard. In de zomermaanden worden er regelmatig concerten en andere evenementen georganiseerd in de kerk.

 

Ook leuk om te bezoeken is het oude gemeentehuis van het dorp. Dit gebouw dateert uit 1734 en heeft een mooie gevel met klok en een klein torentje. Tegenwoordig is hier het VVV-kantoor gevestigd, waar je meer informatie kunt krijgen over het eiland en de activiteiten die er te doen zijn.

 

De beste restaurants op Schiermonnikoog

Er zijn verschillende restaurants op Schiermonnikoog waar je heerlijk kunt eten. Hieronder hebben we een aantal van de beste restaurants voor je op een rijtje gezet:

 • Restaurant Noderstraun
 • Havenpaviljoen Wad Anderz
 • Drink- & Eethuis De Berkenplas

 

Strand Schiermonnikoog

 

Schiermonnikoog bezoeken

Schiermonnikoog is een prachtige bestemming voor mensen die op zoek zijn naar rust, natuur, cultuur en geschiedenis. Het eiland biedt verschillende activiteiten voor iedereen die van de natuur houdt. Naast natuur, heeft het eiland ook een rijke cultuur en geschiedenis. Het is een ideale bestemming voor mensen die willen ontspannen en tegelijkertijd iets nieuws willen ontdekken.

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.