De schaapskooi in het Weiteveen: duurzaam en uniek

Inhoudsopgave

Op zondag 5 maart bezochten mijn vriendin en ik de schaapskooi. Toen wij de schaapskooi bezochten waren de eerste lammetjes geboren. De schaapskooi in Weiteveen (Drenthe) is in 2018 gebouwd. Het gebied heeft de afgelopen jaren te maken gehad met verhoogde waterstanden, waardoor de schapen in de oude schaapskooien natte voeten zouden krijgen. De nieuwe schaapskooi is de grootste van Nederland voor natuurbegrazing en biedt ruimte aan 1000 schapen en 110 koeien. Bovendien is er een klein dierenverblijf met onder andere kippen en geiten, een restaurant genaamd Wollegras en een informatieruimte waar bezoekers mooie wandel- en fietsroutes kunnen vinden. De schaapskooi is duurzaam gebouwd en voorzien van eigen energie door het gebruik van zonnepanelen. Het is volledig gebouwd van hout, beschikbaar gesteld door Staatsbosbeheer.

 

Schaapskooi weiteveen

 

De schaapskooi van Weiteveen

De schaapskooi is net zo ingericht als de oude potstal, waarin de mest wordt opgepot. Dit betekent dat de schapen en koeien overdag grazen in de hei en ’s nachts verblijven in de schaapskooi, waar ze mest achterlaten. Deze mest wordt op het land gebruikt voor graan en hooi voor de schapen en koeien. De Schoonebeeker heideschaap is een forse, sierlijke schaap met een lange hals, hoog opgerichte kop, gebogen neus en een harige vacht met een lange staart. Dit is een zeldzaam Nederlands schapenras dat vrijwel alles eet wat het ziet, van brandnetels en stekelstruiken tot kleine boompjes. De schapen worden gehoed met behulp van honden, die de kudde begeleiden naar de plaats waar de schapen moeten grazen.

 

Weiteveen schaapskooi

 

Fiets- en wandelvoorzieningen

De schaapskooi trekt veel bezoekers die genieten van het open landschap met goede wandel- en fietsvoorzieningen. Het gebied heeft een afwisselend karakter, van extreem open vlaktes tot kleine graslanden met water. Weiteveen ligt pal aan de Duitse grens en wordt steeds vaker door Duitsers bezocht. Mocht u een bezoek willen brengen aan de schaapskooi, bezoek dan ook het bijgelegen restaurant.

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.