De militaire geschiedenis van Nederland in het Nationaal Militair Museum

Inhoudsopgave

Het Nationaal Militair Museum (NMM) is gevestigd op voormalig vliegbasis Soesterberg en is een van de grootste militaire musea in Nederland. Het museum heeft een uitgebreide collectie van militaire voertuigen, wapens, uniformen en andere objecten die de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht vertellen. In deze blog zullen we de geschiedenis van het museum, de collectie, bezoekersinformatie, educatie van het NMM bespreken.

 

NMN vliegbasis Soesterberg

 

Geschiedenis van het museum

Het Nationaal Militair Museum is ontstaan uit een fusie tussen het Militaire Luchtvaart Museum en het Legermuseum. Het museum werd opgericht in 2014 en opende zijn deuren op de huidige locatie op voormalig vliegbasis Soesterberg. Het museum is gevestigd in een modern gebouw met een oppervlakte van 45.000 vierkante meter.

 

Collectie van het museum

Het Nationaal Militair Museum heeft een uitgebreide collectie van militaire objecten en voertuigen, die de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht weergeven. Een van de pronkstukken van het museum is de Fokker G.I, een gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Naast vliegtuigen heeft het museum ook een grote collectie tanks, zoals de Leopard 1 en 2, de YP-408 pantserwagen en de DAF YP-408. Daarnaast zijn er diverse militaire voertuigen te zien, waaronder jeeps, motorfietsen en vrachtwagens.

 

Ook de wapencollectie van het museum is indrukwekkend. Hier zijn verschillende soorten geweren, pistolen, mitrailleurs en granaatwerpers te vinden, die in de loop der jaren door de Nederlandse krijgsmacht zijn gebruikt. Naast deze collectie bevat het museum ook een uitgebreide verzameling uniformen, medailles en onderscheidingen.

 

Nationaal Militair Museum

 

Naast de permanente tentoonstellingen organiseert het museum regelmatig tijdelijke exposities. Zo waren er in het verleden tentoonstellingen te zien over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de luchtoorlog boven Nederland en de Nederlandse deelname aan de VN-missie in Mali. Deze exposities zijn niet alleen interessant voor volwassenen, maar ook voor kinderen die op een interactieve manier meer over de geschiedenis willen leren.

 

Al met al biedt het Nationaal Militair Museum een unieke ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in de militaire geschiedenis van Nederland. Of je nu een liefhebber bent van vliegtuigen, tanks, wapens of uniformen, er is genoeg te zien en te beleven in dit bijzondere museum.

 

Bezoek aan het museum

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. De toegangsprijs voor volwassenen is €17,50 en kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang. Er zijn ook speciale tarieven voor kinderen, studenten en groepen. Het museum heeft een restaurant waar je kunt genieten van een hapje en drankje tijdens hun bezoek. Voor degenen die meer willen weten over de collectie zijn er rondleidingen en workshops beschikbaar.

 

Educatie en onderzoek

Het museum biedt educatieve programma’s aan voor scholen en groepen. Er zijn diverse educatieve projecten beschikbaar voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Daarnaast is er een speciaal onderzoekscentrum waar je toegang hebt tot de bibliotheek en archieven van het museum. Het NMM werkt ook samen met universiteiten voor onderzoek en uitwisseling van kennis.

 

vliegbasis Soesterberg

 

Het belang van het NMM

Het Nationaal Militair Museum is belangrijk voor Nederland omdat het de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht vertelt en de maatschappelijke relevantie van defensie onder de aandacht brengt. Het museum is een belangrijke plek voor veteranen en hun families om hun verhalen te delen en te herdenken.

 

Conclusie

Het Nationaal Militair Museum is een belangrijk museum in Nederland dat de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht vertelt en de maatschappelijke relevantie van defensie onder de aandacht brengt. Het museum heeft een uitgebreide collectie van militaire objecten en voertuigen en biedt educatieve programma’s aan voor scholen en groepen. Met jaarlijkse evenementen, samenwerkingen en partnerschappen, en plannen voor uitbreiding en ontwikkeling, blijft het NMM een belangrijke plek voor kennisoverdracht en educatie over de Nederlandse krijgsmacht. Iedereen kan genieten van de collectie, de evenementen en workshops, en meer te weten komen over de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht.

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.