Staafkerk van Borgund: een UNESCO-werelderfgoed dat je niet mag missen

Inhoudsopgave

De Staafkerk van Borgund is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse Noorse architectuur en een van de meest populaire historische bezienswaardigheden in het land. Gelegen in de gemeente Lærdal in het zuiden van Noorwegen, is deze houten kerk een van de best bewaarde staafkerken van het land en trekt het bezoekers van over de hele wereld. In dit artikel zullen we de geschiedenis, architectuur en culturele betekenis van de Staafkerk van Borgund bespreken, evenals praktische informatie en tips voor het plannen van jouw bezoek.

 

Staafkerk zuid noorwegen

 

Geschiedenis van de Staafkerk van Borgund

De Staafkerk van Borgund werd gebouwd in de late 12e eeuw en is een van de best bewaarde middeleeuwse staafkerken van Noorwegen. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd als een rooms-katholieke kerk en diende als een belangrijk centrum van religieuze activiteiten in de regio.

Het ontwerp van de kerk is gebaseerd op de Viking-stijl van bouwen, waarbij staanders (staven) werden gebruikt om het dak te ondersteunen en de structuur van de kerk te versterken. De kerk is gemaakt van hout, met een eenvoudige maar elegante inrichting die kenmerkend is voor middeleeuwse kerken in Noord-Europa.

 

Tijdens de reformatie in de 16e eeuw werd de Staafkerk van Borgund aangepast aan de lutherse traditie en werd het interieur versierd met schilderijen van bijbelse taferelen. De kerk werd echter verwaarloosd en in verval geraakt in de 19e eeuw en er werden plannen gemaakt om de kerk af te breken.

 

Tegenwoordig is de Staafkerk van Borgund een belangrijke toeristische attractie en een UNESCO-werelderfgoed, die bezoekers trekt van over de hele wereld om te genieten van zijn prachtige architectuur en rijke geschiedenis.

 

Restauratie en behouden van de kerk

De Staafkerk van Borgund heeft door de eeuwen heen vele uitdagingen moeten overwinnen, waaronder verwaarlozing en verval. In de 19e eeuw was de kerk in zo’n slechte staat dat er zelfs plannen waren om het af te breken. Gelukkig werd de kerk in 1877 overgenomen door de Noorse Vereniging voor de Preservatie van Antiquiteiten (Fortidsminneforeningen) en werd er begonnen met een uitgebreide restauratie en preservatie.

 

Een van de grootste uitdagingen bij het restaureren van de Staafkerk van Borgund was het vervangen van het dak, dat door de jaren heen was verslechterd en lekken vertoonde. Omdat het dak een van de belangrijkste structurele elementen van de kerk is, moest de restauratie zorgvuldig worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de kerk zijn oorspronkelijke vorm behield.

 

Naast het vervangen van het dak werden ook de houten sculpturen en decoraties van de kerk gerestaureerd en gereconstrueerd. Dit was een complex proces, omdat veel van de originele sculpturen waren beschadigd of verloren waren gegaan, maar met behulp van oude tekeningen en foto’s slaagden de restaurateurs erin om de kerk weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

 

Vandaag de dag wordt de Staafkerk van Borgund nog steeds zorgvuldig onderhouden om ervoor te zorgen dat het zijn historische en culturele waarde behoudt. Het gebouw wordt regelmatig geïnspecteerd en onderhouden om te voorkomen dat het in verval raakt, en bezoekers worden aangemoedigd om de kerk met respect te behandelen en het interieur niet te beschadigen.

 

Dankzij de inspanningen van de Noorse Vereniging voor de Preservatie van Antiquiteiten en andere organisaties is de Staafkerk van Borgund vandaag de dag een van de best bewaarde staafkerken van Noorwegen en een belangrijk monument van de Noorse geschiedenis en cultuur.

 

staafkerk borgund

 

Een bezoek aan de Staafkerk van Borgund

Als je een bezoek brengt aan Noorwegen, mag de Staafkerk van Borgund niet ontbreken op je lijstje van bezienswaardigheden. Deze indrukwekkende kerk is gelegen in het pittoreske dorpje Borgund, in de buurt van de stad Lærdal, en is een van de best bewaarde middeleeuwse staafkerken in Noorwegen.

 

Bij aankomst bij de kerk valt meteen de prachtige houten structuur op, met de hoge puntdaken en de karakteristieke staanders die de structuur ondersteunen. Je kunt de kerk van binnen bezoeken en de prachtige houten details van dichtbij bekijken, zoals de prachtig gesneden deurpanelen en de schilderijen die het interieur van de kerk versieren.

 

Tijdens je bezoek kun je ook leren over de geschiedenis van de kerk en de belangrijke rol die het speelde in de middeleeuwse Noorse samenleving. Er zijn informatieborden en gidsen beschikbaar om je meer te vertellen over de kerk en zijn erfgoed.

 

Daarnaast is er een bezoekerscentrum in de buurt van de kerk waar je meer kunt leren over de geschiedenis en cultuur van het gebied. Hier vind je ook informatie over andere bezienswaardigheden in de buurt van Borgund en tips voor leuke activiteiten om te doen in de omgeving.

 

Het bezoeken van de Staafkerk van Borgund is een onvergetelijke ervaring en biedt een unieke kijk op de rijke geschiedenis en cultuur van Noorwegen. Of je nu een geschiedenis- of architectuurliefhebber bent, of gewoon op zoek bent naar een unieke culturele ervaring, de Staafkerk van Borgund is zeker een bezoek waard.

 

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.