De iconische Rubjerg Knude Fyr aan de kust van Noord-Jutland

Inhoudsopgave

De Rubjerg Knude Fyr is een iconische vuurtoren gelegen aan de kust van Noord-Jutland in Denemarken. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de regio en trekt toeristen van over de hele wereld. In dit artikel zullen we de geschiedenis van de Rubjerg Knude Fyr bespreken en zullen we ook praktische informatie geven voor reizigers die de vuurtoren willen bezoeken.

 

Geschiedenis Rubjerg Knude

De Rubjerg Knude Fyr werd gebouwd in 1900 op een duin aan de kust van Noord-Jutland in Denemarken. De vuurtoren is 23 meter hoog en werd oorspronkelijk gebouwd om zeelieden te waarschuwen voor de gevaarlijke rotsen en ondiepten voor de kust. In de eerste jaren van zijn bestaan werd de vuurtoren bediend door twee vuurtorenwachters die de lichten en misthoorns bedienden om de veiligheid van de scheepvaart te waarborgen.

 

De locatie van de Rubjerg Knude Fyr was echter niet ideaal. Het duin waarop de vuurtoren gebouwd was, begon langzaam te bewegen en door erosie van de zee werden delen van het duin afgebroken en in zee geblazen. Hierdoor kwam de vuurtoren steeds dichter bij de rand van de klif te staan. In 1968 werd de vuurtoren gesloten omdat de afstand tot de rand van de klif te klein was geworden en de veiligheid van de vuurtorenwachters niet meer kon worden gegarandeerd.

 

Sindsdien is de Rubjerg Knude Fyr een populaire toeristische attractie geworden. Het duin eromheen is veranderd in een indrukwekkend landschap met steile kliffen en heuvels van zand. In 2019 werd een renovatieproject voltooid om de vuurtoren te behouden en te voorkomen dat deze in zee zou storten. Tegenwoordig is de Rubjerg Knude Fyr open voor bezoekers en biedt het uitzicht op de omliggende kustlijn en duinen.

 

Rubjerg Knude Fyr

 

Het bezoeken van Rubjerg Knude Fyr

Als je de Rubjerg Knude Fyr wilt bezoeken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. De vuurtoren is geopend van april tot en met oktober en toegang is gratis. Houd er wel rekening mee dat de vuurtoren bij slecht weer of sterke wind gesloten kan zijn, dus controleer voor vertrek de weersvoorspellingen en de openingstijden.

 

Om bij de vuurtoren te komen, kun je het beste de auto nemen. Er is een parkeerplaats bij de vuurtoren, maar het kan druk zijn, vooral in het hoogseizoen. Als je niet met de auto wilt reizen, kun je ook de bus nemen of een fiets huren in de buurt.

 

Bij aankomst bij de vuurtoren moet je een stukje lopen over het duin om de vuurtoren te bereiken. Houd er rekening mee dat dit soms wat lastig kan zijn vanwege het mulle zand en de steile hellingen. Maar het uitzicht vanaf de top van de vuurtoren is de klim zeker waard.

 

Tot slot nog een paar tips voor als je de Rubjerg Knude Fyr gaat bezoeken. Neem warme kleding en comfortabele schoenen mee, vooral als je de vuurtoren beklimt of als het koud is. Het kan behoorlijk winderig en koud zijn bovenop het duin. Vergeet ook je camera niet, want het uitzicht op de kustlijn en de zee is adembenemend.

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.