Het Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen

Inhoudsopgave

Het Gevangenismuseum Veenhuizen is een uniek museum in Nederland dat de geschiedenis van straf en correctie in het land weergeeft. Vrijdag 10 februari 2023 namen wij een bezoek aan het mooie museum en namen wij een kijkje bij de brouwerij Maallust. Het museum is gelegen in de voormalige kolonie en biedt bezoekers een educatieve ervaring over een belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis. In dit artikel zal ik je een overzicht geven van het museum, de geschiedenis van de gevangenis van Veenhuizen en de belangrijkste tentoonstellingen en educatieve programma’s die het museum te bieden heeft.

 

Het gevangenis museum Veenhuizen

 

Geschiedenis van de Gevangenis van Veenhuizen

De kolonie Veenhuizen werd opgericht in 1822 als onderdeel van het initiatief van de Kolonie van Weldadigheid door generaal- majoor Van den Bosch. Het was bedoeld om de armen uit de steden op te vangen en hen de mogelijkheid te bieden om zichzelf te verbeteren door middel van arbeid.

 

‘Armoede is een gebrek aan arbeid’

Generaal-majoor Van Den Bosch 1822

 

Later kwamen er ook wezen, landlopers en bedelaars die de lege plaatsen vulden en in de loop der tijd steeds verder in aantal toenamen. In de loop der jaren veranderde het perspectief op straf en correctie en werd er steeds meer nadruk gelegd op rehabilitatie en resocialisatie.

 

In 1859 nam de overheid de gestichten over en in 1875 kwamen ze in handen van justitie, waardoor Veenhuizen een strafkolonie werd. Het dorp bleef tot 1984 gesloten en had een blijvende impact op het gevangenissysteem in Nederland. In de jaren 1970 werd besloten om de gevangenis om te vormen tot een museum om de geschiedenis van straf en correctie in Nederland te bewaren en te tonen aan het publiek.

 

Het Gevangenismuseum Veenhuizen biedt bezoekers een unieke kijk in het verleden en geeft inzicht in de ontwikkelingen en veranderingen in het gevangenissysteem. Het museum is een belangrijke plek om de geschiedenis van straf en correctie te bewaken en te onderzoeken biedt. Het biedt de bezoekers een kans om te leren over het verleden en de toekomst.

 

Gevangenis museum

 

Tentoonstellingen

De originele gevangeniscellen geven een unieke blik op het verleden van gevangenschap. De tentoonstelling over het leven en de arbeid in de kolonie vertelt over het dagelijks leven in de kolonie. De tentoonstelling over de ontwikkeling van het gevangenissysteem laat zien hoe het gevangenissysteem is veranderd en biedt een blik op de toekomst. De verzameling van historische artefacten en documenten geeft een uniek inzicht in de geschiedenis van straf en correctie.

 

Scholen en rondleidingen

Het Gevangenismuseum Veenhuizen biedt educatieve programma’s en evenementen die interessant zijn voor scholen, gezinnen en groepen. Laat je meevoeren door de geschiedenis van straf en correctie tijdens een rondleiding speciaal voor scholen en groepen. Maak kennis met leuke en leerzame activiteiten voor het hele gezin tijdens familie-activiteiten en workshops. Word geïnspireerd tijdens interactieve lezingen en symposia met experts en geïnteresseerden. Beleef de extra sfeer en entertainment tijdens seizoensgebonden evenementen.

 

Kaaslust

 

Maallust

Na een bezoek aan het Gevangenis Museum brachten wij een bezoek aan de bierbrouwerij Maallust. Hier hebben wij heerlijk geluncht en hebben wij ook een kijkje genomen in de winkel van Kaaslust. Als je een bezoek brengt aan het Gevangenis Museum, is dit absoluut een aanrader.

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.