De leukste bezienswaardigheden van Bern

Inhoudsopgave

Bern is een prachtige stad omringd door de toppen van de Alpen. Het stadscentrum is erg oud en lieflijk. Dit door de vele oude huizen met kleurrijke bloemen.

 

De stad is de hoofdstad van Zwitserland. Het centrum van de stad is niet heel groot, hierdoor kun je alles makkelijk te voet doen. Hieronder heb ik mijn favoriete bezienswaardigheden van Bern geselecteerd.

 

De Zytglogge

 

1. De Zytglogge

De oudste en en bekendste bezienswaardigheid van Bern is De Zytglogge. De Zytglogge is gebouwd in de 13e eeuw.

 

De Zytglogge wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt. Het uurwerk van de Zytglogge is een van de oudste uurwerken ter wereld dat nog werkend is. In die tijd was het uurwerk een echt wonder. Je kunt het uurwerk zelfs van dichtbij zien en zien hoe het in zijn werk gaat.

 

Het uurwerk is ook een symbool voor de stad. De uurwerktoren wordt vaak afgebeeld op postzegels, munten en trekt vele toeristen die foto’s willen maken. Je kunt ook een rondleiding nemen, je zult dan meer te weten komen over de geschiedenis en technologie van de toren.

 

De toren is door de jaren heen meerdere keren gerenoveerd en herstel. In de 19e eeuw werd de toren omgebouwd tot een museum. Ik zelf vind het een prachtige toren die je bezocht moet hebben.

 

Beer bern

 

2. De beer

Denk je aan Bern, dan denk je al snel aan de beer. De beer staat ook afgebeeld op het wapen van Bern. Het wordt daarnaast in Bern ook vaak afgebeeld op gebouwen, meubels, en andere voorwerpen in de stad.

 

De beer is een verwijzing naar de naam van de stad, aangezien “Bern” in het Duits “bär” betekent, wat “beer” betekent. Ook staat de beer voor sterkte en moed van de stad.

 

In de oudheid, werden beren vaak gehouden in kooien als een soort van attractie en ook als een symbool voor de stad. Hierdoor ontstond de traditie van de “Bernse Beer” en werd het dier vaak afgebeeld in de stad.

 

De beer is ook te zien in de “Bear Pit” (Beerput) op de Nydeggbrug, waar beren worden gehouden als een soort van attractie. Dit is een van de oudste berenparken ter wereld en is een populaire toeristische attractie.

 

3. Bernisches historisches museum

Ga je naar Bern en wil je meer leren over de geschiedenis van de stad en de regio, dan is een bezoek aan het Bernische Historische Museum een echte aanrader. Er zijn verschillende tentoonstellingen te zien van de prehistorie tot de moderne tijd.

 

Het museum zit in een mooi oud gebouw. Vroeger was dit de oude stadskazerne in de 16e eeuw. Zelf  zijn wij niet in het museum geweest, maar hebben wij de prachtige architectuur van het gebouw bekeken.

 

Het museum vertelt je meer over de geschiedenis van de stad op verschillende manier. Ook kom je meer te weten over de Zwitserse geschiedenis.

 

Ook kun je de vele kunstwerken bekijken die tentoongesteld worden in het museum. Zo kun je onder andere de schilderijen, beeldhouwwerken en textiel zien. De kunst die je ziet in het museum zijn van vele Zwitserse kunstenaars en internationale kunstenaars.

 

Toen wij in de stad waren was er een tentoonstelling die on niet echt aansprak. Het is daarom gied om het programma in de gaten te houden, zodat je weet of het een bezoekje waard is.

 

4. Bundeshaus

Het Parlementgebouw ook wel het Bundeshaus is erg mooi en mag natuurlijk niet missen in dit lijstje. In dit gebouw komen alle parlementsleden naar toe.

 

Het gebouw is gemaakt tussen 1894 en 1902. Het is gemaakt in de Neoreniassance stijl. Hierdoor heeft het een unieke style wat erg past bij de architectuur van de stad. Het is naast de unieke style ook een van de grootste overheidsgebouwen van Europa.

 

Je kunt het Bundeshaus van binnen bekijken tijdens een rondleiding door het gebouw. In het gebouw zijn er verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van het gebouw en de politiek.

 

Albert einstein bern zwitserland

 

5. Albert Einstein

Ga je naar Bern dan is een bezoekje aan het museum over Albert Einstein een echte aanrader. Helaas toen wij er waren was het museum gesloten. Albert Einstein heeft in Bern gewoond tussen 1902 en 1909. In de jaren dat hij in Bern woonde heeft hij een aantal belangrijke werken opgeleverd.

 

Toen hij in Bern woonde werkte hij als patentambtenaar. Dit deed hij zodat hij voldoende geld kon verdienen om zijn onderzoeken te doen. Het werk wat hij deed stond niet in verband met het werk als wetenschapper.

 

In 1905 publiceerde hij vijf wetenschappelijke artikelen, die later bekend zijn geworden als zijn “mirakeljaar”. Het werk wat hij deed was van groot belang voor zijn andere werken waaronder zijn relativiteitstheorie en het idee van massa-energie equivalence (E=mc²).

Einstein bleef tot 1909 werken in Bern, waarna hij naar de Universiteit van Zürich verhuisde. Bern bleef voor Einstein altijd wel een belangrijke plek. Een plek waar hij belangrijke publicaties/onderzoeken deed. Door de jaren heen bezocht hij de stad veelvuldig.

 

Nu kun je zijn woning bezoeken. Daarnaast zijn er een aantal plekken in de stad die Einstein eren voor zijn werk. Zo staan een aantal van zijn werken tentoongesteld in het Zwitsers Nationaal Museum.

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.