Berlijn: de 8 belangrijkste bezienswaardigheden en de beste tips

Inhoudsopgave

Berlijn is een stad vol cultuur, indrukwekkende bezienswaardigheden en historie. Bijvoorbeeld de voormalige controlepost Checkpoint Charlie is een aanrader om te bezoeken. Ik ben in januari 2022 voor de tweede keer in Berlijn geweest met mijn vriendin en we hebben gebruik gemaakt van toeristische bussen om de stad te bekijken. De bus brengt je in ongeveer 3 uur langs verschillende stops, waar je de toeristische bezienswaardigheden kunt bezoeken. Berlijn is zowel in de zomer als in de winter een leuke stad en je kunt er snel naartoe reizen, binnen 6 uur ben je er vanuit Nederland. Er zijn verschillende vervoersmogelijkheden, zoals met de auto, trein, bus of vliegtuig. Wij zijn met NS International naar Berlijn gereisd.

 

Berlijn bezienswaardigheden 

 

Jüdisches Museum

 

1. Jüdisches Museum

Het Jüdisches Museum Berlin is een belangrijk monument dat de geschiedenis van het Jodendom en de Joodse gemeenschap in Europa weerspiegelt. Het is het grootste Joodse museum in Europa en biedt bezoekers een uitgebreide kijk op de rijke culturele en religieuze tradities van het Jodendom. Het museum is gelegen in het hart van Berlijn en is een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en de culturele erfenis van de Joodse gemeenschap.

 

In het museum krijgen bezoekers een inzicht in de rijke religieuze en culturele tradities van het Jodendom, waaronder de feestdagen, rituelen, muziek en literatuur. Het museum biedt ook een aangrijpende blik op de vervolging van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het museum is ontworpen door de architect Daniel Libeskind en biedt een unieke en betekenisvolle ervaring voor bezoekers. De unieke architectuur, de rijke collectie en de interactieve installaties zorgen ervoor dat het museum een bezoek waard is voor iedereen die geïnteresseerd is in de Joodse geschiedenis en cultuur. Bovendien is het een plaats waar bezoekers kunnen leren, reflecteren en de verhalen van de vervolgde en vermoorde Joden eren.

 

Berliner Dom

 

2. Berliner Dom

De Berliner Dom is een indrukwekkende architecturale prestatie en een van de meest opvallende gebouwen in Berlijn. De kerk, die werd gebouwd in 1465, is de grootste kerk van de stad en heeft een rijke geschiedenis. Als bezoeker heb je de mogelijkheid om de kerk te bezoeken en te genieten van de vele kunstwerken en muurschilderingen die het bevat.

 

Een van de grootste hoogtepunten van een bezoek aan de Berliner Dom is de mogelijkheid om boven op de kerk te klimmen. Vanaf hier heb je een onvergetelijk uitzicht over de stad. Binnenin de kerk zijn er talloze kunstwerken te zien, waaronder vele muurschilderingen en graftombes van verschillende koningen.

 

Het orgel van de kerk, bekend als het Sauerorgel, is wereldberoemd en biedt een prachtige muzikale ervaring. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk zwaar beschadigd geraakt, maar heeft het herstel van 1975 en 1992 ertoe geleid dat het weer in al zijn glorieuze schoonheid te bewonderen is.

 

De Berliner Dom is niet alleen een indrukwekkend architecturaal meesterwerk, maar ook een waardevolle historische plek en een belangrijk spiritueel centrum voor de stad. Het is een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, kunst en architectuur.

 

Brandenburger Tor

 

3. Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is een icoon van Berlijn en een bezoek waard als je in de stad bent. Het monument dateert uit de 18e eeuw en was oorspronkelijk een stadsmuur met tolpoort. Bezoekers moesten tol betalen om de stad binnen te komen. Tijdens de Koude Oorlog stond het gedeeltelijk op de grens tussen Oost- en West-Berlijn.

 

In 1957 is het gebouw gerenoveerd met hulp van beide zijden van de stad. De Brandenburger Tor is nu een symbool van de Duitse eenheid en staat als een herinnering aan de verdeeldheid van het verleden en de hereniging van het land. Het is een prachtig monument om te bezichtigen en biedt een indrukwekkend uitzicht over Berlijn.

 

Checkpoint Charlie

 

4. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was een bekende en symbolische grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn, die tijdens de Koude Oorlog in gebruik was. Het was specifiek bedoeld voor buitenlanders die niet uit West-Berlijn, West-Duitsland of geallieerde landen kwamen. Checkpoint Charlie was een van de drie controleposten die door de Amerikaanse bezettingsmacht werden gebruikt. De andere controleposten, Checkpoint Alpha en Checkpoint Bravo, werden ook gebruikt.

 

Tijdens de spanningen van de Koude Oorlog was Checkpoint Charlie een belangrijk knooppunt voor diplomatieke activiteiten en politieke diplomatie. Veel diplomaten, journalisten en andere buitenlanders passeerden Checkpoint Charlie op weg naar Oost-Berlijn. Het werd ook een plaats waar honderden mensen probeerden te ontsnappen aan de communistische regering van Oost-Duitsland.

 

Na de Duitse hereniging in 1989 werden Checkpoint Charlie en de andere controleposten opgeheven en gesloten. Vandaag de dag staat Checkpoint Charlie bekend als een belangrijk historisch monument en toeristische trekpleister, en wordt het vaak bezocht door bezoekers die geïnteresseerd zijn in de politieke geschiedenis van Berlijn en de Koude Oorlog.

 

Berlijnse muur

 

5. Berlijnse muur

De Berlijnse Muur was één van de meest opvallende en symbolische symbolen van de Koude Oorlog. Het scheidde Oost-Berlijn, onder controle van de Sovjet-Unie, van West-Berlijn, onder controle van de westerse landen. Vanaf 1961 was de muur een fysieke barrière die burgers uit Oost-Berlijn verhinderde om te ontsnappen naar het vrije Westen. Tijdens de 28 jaar dat de muur stond, deden veel mensen pogingen om erover te ontsnappen, en velen verloren hierbij hun leven.

 

Na de val van de muur in 1989, werd het grootste deel van de muur gesloopt om plaats te maken voor nieuwe gebouwen en wegen. Er zijn echter nog enkele stukken muur overgebleven als herinnering aan dit symbolische tijdperk van de Duitse geschiedenis. Een van de bekendste stukken van de muur is het “East Side Gallery”, dat een openbare galerij van street art is geworden. Hier kun je nog steeds een aantal beroemde muurschilderingen bewonderen, die het verhaal van de Berlijnse Muur en de val ervan vertellen.

 

Fernsehturm

 

6. Fernsehturm

De Fernsehturm in Berlijn is een indrukwekkende bouwwerk van 368 meter hoogte en is een van de meest herkenbare landmarks van de stad. Bezoekers kunnen via een snelle lift omhoog naar de uitkijkplatformen, die hen een adembenemend uitzicht bieden over de stad en de omgeving. Vanuit de Fernsehturm kun je op een heldere dag zelfs tot wel 40 kilometer ver kijken.

 

Naast de uitkijkplatformen biedt de Fernsehturm ook een unieke ervaring aan haar bezoekers door middel van het draaiende restaurant. Terwijl je geniet van een maaltijd, kun je de hele stad bewonderen terwijl het voorbij draait. Dit maakt de Fernsehturm niet alleen een must-visit voor de liefhebbers van prachtige uitzichten, maar ook voor gastronomie-liefhebbers.

 

Duitse vlag

 

7. Reichstag

Het Reichstag gebouw is het huis van het Duitse parlement en is tegelijkertijd een bekende toeristische attractie in Berlijn. Het gebouw, ontworpen door architect Paul Wallot uit Frankfurt, werd gebouwd in 1884. In 1933 was het onderwerp van een hevige brand die bekend staat als de Reichstagbrand, waardoor Hitler de noodtoestand uitriep en feitelijk de nazi-dictatuur begon. Tijdens de Koude Oorlog stond het gebouw op West-Berlijnse grond, een paar meter verwijderd van de Berlijnse Muur.

 

Reichstag bezoeken

Bezoek aan het Reichstag gebouw is gratis en het is raadzaam om vooraf online te reserveren om teleurstellingen te voorkomen. Het is verplicht om je te identificeren bij het bezoek, dus neem een geldig identiteitsbewijs mee. Zonder een geldig identiteitsbewijs wordt het bezoek geweigerd. Het is belangrijk om op tijd aanwezig te zijn voor het bezoek, nadat je je online hebt aangemeld. Een bezoek aan het Reichstag gebouw biedt een unieke kans om een belangrijk stuk Berlijnse geschiedenis en politiek te ervaren.

 

Kurfürstendamm

 

8. Kurfürstendamm 

De Kurfürstendamm is de bekendste en populairste winkelstraat van Berlijn. Hier vind je een scala aan winkels, variërend van dure merken als Gucci, Chanel en Prada tot betaalbare opties zoals Nike, Apple, Zara en H&M. Deze winkelstraat biedt niet alleen een geweldige winkelervaring, maar ook heerlijke restaurants en gezellige café’s waar je tijdens het winkelen even kunt ontspannen en genieten van de lokale keuken. Of je nu op zoek bent naar high-end fashion of betaalbare kleding, op de Kurfürstendamm vind je het allemaal. Het is daarom een echte aanrader voor wie houdt van shoppen en lekker eten.

 

Goedkope hotels Berlijn

Berlijn biedt veel goede en betaalbare accommodaties. Wij verbleven in een hotel aan de Kurfürstendamm, wat geen duur hotel was. Het About:Berlin hotel kostte ons ongeveer € 100,- per nacht. Het was gemakkelijk om te voet naar restaurants in de buurt te gaan. Duitsland is een betaalbare bestemming.

 

Met de trein naar Berlijn

Je kan vanuit Nederland makkelijk naar Berlijn reizen met de trein. De reis duurt ongeveer 4 uur en 30 minuten en brengt je naar het hart van de hoofdstad van Duitsland. Eenmaal aangekomen op het Berlin Hauptbahnhof, het hoofdstation van Berlijn, heb je meerdere vervoersmogelijkheden om het centrum te bereiken, zoals de metro of bus. Dit zijn comfortabele en efficiënte manieren om je te verplaatsen door de stad. Het is aan te raden om vooraf te bepalen waar je heen wilt en welke vervoersmogelijkheden daar het beste bij passen. Dit zorgt voor een soepelere en comfortabele reiservaring.

 

Hop on hop off bus Berlijn

Een Hop-on Hop-off bus is een handige manier om de stad te verkennen. Met deze bus rijdt je langs de meest populaire bezienswaardigheden van Berlijn. Je kunt op elke halte uitstappen om de attractie nader te bekijken en vervolgens weer aan boord gaan. De bus komt ongeveer elke 15 minuten voorbij, waardoor je de route op elk moment voort kunt zetten. Als je maar een dag in Berlijn bent of op stedentrip, is dit een ideale vervoersmiddel.

 

Openbaar vervoer Berlijn

Naast het gebruiken van een Hop-on Hop-off bus, kan je ook het openbare vervoer in Berlijn gemakkelijk gebruiken. Het systeem is eenvoudig te begrijpen en te gebruiken. Je kan een metrokaart kopen bij de automaten die bij de metrohalte aanwezig zijn. Mocht je vragen hebben over je reis, dan is er op het hoofdstation van Berlijn een loket waar je terecht kan voor hulp. De perrons voor de metro zijn gemakkelijk te vinden, aangezien ze bovenaan het hoofdstation liggen.

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.