Normandië: de belangrijkste bezienswaardigheden en de beste tips

Inhoudsopgave

Mijn vriendin en ik bezochten de kust van Normandië in de zomer van 2021. Het is een prachtig gebied in Frankrijk voor mensen die houden van natuur, lekker eten en historische bezienswaardigheden. Wat ons het meest is bijgebleven aan deze reis zijn de prachtige plaatsen en mooie stranden. Wij verbleven in het gebied bij de kust van Cherbourg-en-Cotentin. Wij hebben twee dagen gedaan over de rit van het noorden van Nederland naar het kustplaatsje. Onderweg verbleven wij in de stad Le Havre. Van Le Havre hebben wij onder andere gestopt bij de Basilica of Saint Therese of Lisieux, de haven van Honfleur, The Pointe Du Hoc en Omaha Beach. Normandië heeft veel te bieden en ik raad zeker aan om dit gebied te bezoeken. Hieronder geef ik je tips voor je volgende reis naar Normandië.

 

Bezienswaardigheden Normandië

Normandië heeft veel te bieden. Hieronder geef ik je een aantal bezienswaardigheden die niet mag missen tijdens je reis.

 

Basilica of Saint Therese of Lisieux

Tijdens onze reis van Le Havre naar Cherbourg stopten wij bij de prachtige Basilica of Saint Therese of Lisieux. Deze kerk is gebouwd tussen 1929 en 1954. Het is daarmee een vrij recent gebouwde kerk. Het is zeker een aanrader om deze kerk te bezoeken, aangezien mooi gebouwd is en vrij groot is.

 

Het kasteel van Caen

Willem de Veroveraar heeft het kasteel van Caen in de 11e eeuw gebouwd. Het kasteel staat tegenwoordig op de Unseco werelderfgoedlijst. In het kasteel vind prachtige kunstwerken en leer je meer over de geschiedenis van het kasteel. Het is daarom een echte must om dit kasteel te bezoeken als je naar Normandië gaat.

 

Mont saint michel

 

Mont Saint-Michel

Wij zijn na ons verblijf op de camping aan de kust van Cherbourg naar de indrukwekkende abdij van Mont Saint-michel gegaan. Wij verbleven in een hotel dat gelegen was op deze abdij. Mont Saint-Michel kun je van een grote afstand al zien. Ga je een dag naar de Abdij, dan raad ik je aan om het vroeg te bezoeken vlak voor de drukte aan. Je kunt dan op je eigen gemak door de straten lopen. Zelf vond ik het verblijven op de abdij een bijzondere ervaring. Nadat savonds iedereen weer vertrokken was konden wij prachtige plaatjes maken en genieten van de zonsondergang.Wil je de abdij kerk bezoeken, ben je jonger dan 25 jaar en woon je in de EU, dan is een ticket gratis.

 

Omaha Beach

Heb je interesse in de Tweede Wereldoorlog, dan is een bezoek aan Omaha Beach aan te raden. Het strand van in Normandië was het toneel van de D-day landingen. In de regio rondom Omaha Beach zijn er vele herdenkingsmonumenten en musea om meer te leren over wat hier heeft plaatsgevonden.

 

Etretat

 

Étretat

Zie je plaatsjes van Normandië dan zie vaak het plaatje van Étretat. Hierboven zie je het beroemde strand van Normandië. Het is erg bekend onder de toeristen die dit strand veel bezoeken. Wij zijn hier zelf niet geweest, maar hebben veel goede verhalen erover gehoord. Bij het strand heb je veel winkels en restaurants.

 

De haven van Honfleur

Tijdens onze autorit naar Cherbourg zijn wij gestopt bij Honfleur. Dit havenstadje heeft veel oude leuke huizen. Toen wij er waren was er een leuk rommelmarkt bij de kerk van Honfleur. Deze kerk (Sint-Catherinakerk) was grotendeels van hout gemaakt en is zeker het bezoeken waard. De haven staat bekend om de leuke karakteristieke huizen en de vele boten die er liggen. De haven van Honfleur is een prachtige havenstad. De stad staat bekend om haar karakteristieke houten huizen en gezellige straatjes. Het is zeker het bezoeken waard aangezien je er vanuit Nederland langs komt.

 

Reis naar Normandië

Je kunt op verschillende manieren naar Normandië reizen. Zelf zijn wij met de auto geweest, aangezien wij ook nog andere plekken in Frankrijk gingen bezoeken. Je kunt op de volgende manieren naar Normandië reizen:

  • Met de auto: Je kunt vanuit Nederland gemakkelijk afreizen naar Normandië. De autoreis duurt ongeveer 10 uur, het is daarom verstandig om te overnachten onderweg.
  • Met de trein: Je kunt ook met de trein naar Normandië gaan. Vaak zul je via Parijs moet reizen. Kijk daarom goed wat de beste optie is met de trein voor jou.
  • Met het vliegtuig: Je kunt als laatste ook met het vliegtuig vanuit Nederland naar Normandië vliegen. Je kunt vliegen op  Caen-Carpiquet en Deauville-Saint-Gatien. Je kunt vanaf deze luchthavens gemakkelijk de bus of trein nemen naar jouw verblijfsplaats.

 

Gerechten en specialiteiten

Frankrijk heeft veel speciale gerechten en zo ook Normandië. Een paar voorbeelden van populaire gerechten uit Normandië zijn:

  • Het omelet van eieren uit Bayeux: Dit is een typisch Normandisch gerecht dat bestaat uit een omelet van eieren die is gevuld met slagroom en verschillende kruiden.
  • Schelpen uit Grandcamp-Maisy: Dit gerecht bestaat uit verse schelpen uit de zee die worden geserveerd met knoflook, boter en kruiden.
  • Camembert: Dit is een bekend kaasmerk uit Normandië dat wereldwijd bekend staat om zijn zachte en romige smaak.

 

Camembert

 

Is Normandië duur?

Ik zelf denk dat Normandië iets goedkoper is dan Nederland, maar het scheelt niet heel veel. Het is ook afhankelijk van wat je koopt. Koop je veelal lokale producten dan ben je goedkoper uit dan dat je geimporteerde producten gaat kopen. Het hotel in  Mont Saint-Michel vond ik ook relatief goedkoop voor de locatie (180 euro).

 

Weer in Normandië

In Normandië kan het best wel vaak regenen. Toen wij er verbleven heeft het ongeveer de helft van de tijd geregend. Omdat Normandië aan de oceaan ligt is het er vrij koel. Je zult hier dus niet extreme hitte verwachten. Je kunt het weer vergelijken met het weer in Nederland aan de kust.

De temperaturen in de lente, zomer, herfst en winter zij redelijk vergelijkbaar met Nederland. Het is daarom een ideale plek als je houd van het zien van veel leuke dingen.

Wat wordt jouw volgende avontuur?
Gastblogger worden?

Ben jij goed in het schrijven van leuke travelblogs? 

Deel dan jouw verhalen.